Aquasprite Theme Demo

Arrgghhh..tak nakk..dia datang lagiii!!

24 October 2008 , Posted by Syaheed at Friday, October 24, 2008

Hehe..suspen tak tajuk entri nie?saje je wat provoke..kui3..jom baca entri NurIslam tentang ilmu.Para sahabatku yang dikasihi, di saat ujian kepada kita sebagai seorang penuntut ilmu iaitu peperiksaan yang hampir tiba. NurIslam ingin mengajak sahabat-sahabat sekalian untuk meneliti satu hadis akhir zaman ini. Mudah-mudahan kita tidak tergolong dalam golongan ini dengan sebab kelalaian dan penipuan yang kita reka cipta sendiri.

Ertinya:Daripada Abu Hurairah ra. berkata: Rasulullah saw. bersabda; "Akan timbul di akhir zaman orang-orang yang mencari keuntungan dunia dengan menjual agama. Mereka menunjukkan kepada orang lain pakaian yang dibuat darIpada kulit kambing (berpura-pura zuhud dari dunia) untuk mendapat simpati orang ramai, dan percakapan mereka lebih manis daripada gula. Padahal hati mereka adalah hati serigala (mempunyai tujuan-tujuan yang jahat). Allah swt. Berfirman kepada mereka, "Apakah kamu tertipu dengan kelembutan Ku?, Ataukah kamu terlampau berani berbohong kepada Ku?. Demi kebesaran Ku, Aku bersumpah akan menurunkan suatu fitnah yang akan terjadi di kalangan mereka sendiri, sehingga orang yang alim ( cendikiawan ) pun akan menjadi bingung (dengan sebab fitnah itu)". H.R Termizi

Golongan yang dimaksudkan di dalam Hadis ini ialah orangorang yang menjadikan agama sebagai alat untuk mendapat keuntungan dunia. Mereka rela menggadaikan agama untuk meraih keuntungan dunia. Dan apabila bercanggah kepentingan dunia dengan hukum syarak mereka berani mengubah hukum Allah dan memutarbelitkan kenyataan. Mereka juga pandai mengemukakan hujah-hujah yang menarik dan alasan-alasan yang memikat hati, tetapi sebenarnya hujah-hujah dan alasan tersebut hanya semata-mata timbul dari kelicikan mereka memutarbelitkan kenyataan. Mereka menipu orang lain dan juga menipu diri mereka sendiri.Mereka akan dilanda kekusutan pemikiran yang sangat tajam sehingga orang alim yang banyak pengalaman pun akan kehabisan akal dan buah fikiran. Mereka menghadapi masalah-masalah yang meruncing dan akan menemui jalan buntu dalam permasalahan yang dihadapi.

Oleh itu sahabat-sahabat pembaca sekalian, suka untuk saya menyeru diri saya dan juga sahabat-sahabat semua untuk kita sama-sama guna dan paraktikkan semampu yang boleh ilmu yang telah kita pelajari..jangan disebabkan ilmu kita masuk neraka..NurIslam baru beli buku terbaru Faisal Tehrani bertajuk “ SAASATUL IBAAD” (political player)..insyaallah entri akan datang NurIslam akan b’kongsi apa yg NurIslam peroleh manfaat dari pembacaan ini. Salah satu yang menariknya ialah Faisal mengupas dengan baik kaitan antara ILMU & IMAN..ia ibarat seperti Islam dan Siasah..dimana kalau dipisah Islam dan Siasah,seperti pisahkan jantung dengan jasad.matilah ia..Ye!ilmu sangat penting di zaman ini.tetapi kalau kita hanya banyak ilmu,tapi iman xder..tak guna..seperti orang alim ( berilmu) tapi tak beriman,dia takder beza sedikit pon dengan orang bodoh..Sahabat-sahabat, dengan ilmulah ia mengajak kita kepada iman dan dengan imanlah manusia mencari ilmu..sama-sama kita renungkan. Moga-moga kita tidak tergolong dalam manusia yang hanya banyak ilmu,tetapi rohani kosong tanpa iman..wallahu’alamubissowab.

p/s : NurIslam ingin mengucapkan SELAMAT MENEMPUH PEPERIKSAAN TAHUN AKHIR kepada anda semua yang mengambil peperiksaan. Moga kita semua beroleh kejayaan!!Amenn..:)

Currently have 0 comments: