Aquasprite Theme Demo

KeUNIKan Matematik!!

07 October 2009 , Posted by Syaheed at Wednesday, October 07, 2009


Salam Optimis

Anda peminat matematik??Jika ya, kita berkongsi minat yang sama=)
Ketika melakukan lawatan sambil belajar ke pelbagai web-web yang menarik, saya terjumpa satu artikel berkenaan dengan matematik yana mana amat menarik minat saya dan suka untuk saya berkongsi bersama-sama dengan pembaca semua:) selamat berfikir!!(^_^)

1 x 8 + 1 = 9
12 x 8 + 2 = 98
123 x 8 + 3 = 987
1234 x 8 + 4 = 9876
12345 x 8 + 5 = 98765
123456 x 8 + 6 = 987654
1234567 x 8 + 7 = 9876543
12345678 x 8 + 8 = 98765432
123456789 x 8 + 9 = 987654321

1 x 9 + 2 = 11
12 x 9 + 3 = 111
123 x 9 + 4 = 1111
1234 x 9 + 5 = 11111
12345 x 9 + 6 = 111111
123456 x 9 + 7 = 1111111
1234567 x 9 + 8 = 11111111
12345678 x 9 + 9 = 111111111
123456789 x 9 +10= 1111111111

9 x 9 + 7 = 88
98 x 9 + 6 = 888
987 x 9 + 5 = 8888
9876 x 9 + 4 = 88888
98765 x 9 + 3 = 888888
987654 x 9 + 2 = 8888888
9876543 x 9 + 1 = 88888888
98765432 x 9 + 0 = 888888888

Hebat kan??

Tengok lagi bentuk simetri di bawah ini:

1 x 1 = 1
11 x 11 = 121
111 x 111 = 12321
1111 x 1111 = 1234321
11111 x 11111 = 123454321
111111 x 111111 = 12345654321
1111111 x 1111111 = 1234567654321
11111111 x 11111111 = 123456787654321
111111111 x 111111111 = 12345678987654321

Lagi satu perkara..mungkin ada sesetengah dari anda pernah mengetahui perkara ini..iaitu berkenaan 100%..agak-agak kalau dalam exam anda mendapat markah 100%, semestinya andalah orang paling top dalam kelas anda..dan andalah orang yang paling di sayangi oleh guru anda..betul tak?

Bercakap tentang 100% ini, pernahkah anda terbayang bahawa anda akan mendapat pencapaian lebih dari 100%?

Kalau..

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

kita samakan dengan:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26.

Jadi, cuba kita kira perkataan HARDWORK, KNOWLEDGE & ATTITUDE :

H-A-R-D-W-O-R- K
8+1+18+4+23+15+18+11 = 98%

K-N-O-W-L-E-D-G-E
11+14+15+23+12+5+4+7+5 = 96%

A-T-T-I-T-U-D-E
1+20+20+9+20+21+4+5 = 100%

Jika anda perasan, hardwork dan knowledge membawa peratusan yang agak tinggi..tapi yang lagi tinggi adalah attitude yang kalau kita translate bahasa melayu bermaksud AKHLAK..masyaallah, nak kata betapa pentingnya mempunyai akhlak..

Tapi ada lagi hebat!! iaitu perkataan LOVE OF GOD :

L-O-V-E-O-F-G-O-D
12+15+22+5+15+6+7+15+4 = 101%

Apa yang boleh saya simpulkan disini ialah : Jika 'hardwork' & ' knowledge' membuatkan kita dekat untuk mencapai sesuatu perkara..dan 'attitude' membawa kita kepada kejayaan itu, maka, hanya dengan kasih sayang ALLAH akan membuatkan kita berada pada ranking paling top ..sama-sama kita fikirkan.

Saya teringat perbincangan dengan seorang lecturer berkenaan mentaliti kelas pertama (1st class mentality) yang mana katanya, ciri-ciri yang perlu ada pada orang yang bermentaliti 1st class ni ialah :> 1) ILMU 2) AMAL 3) AKHLAK.

Dan itulah sebenarnya ajaran islam..hebatnya Islam ini kerana adanya penerapan nilai akhlak yang mana dengan akhlak lah yang membezakan kita dengan orang bukan islam..cuma zaman sekarang semuanya sudah terbalik..Muslim sekarang sudah tidak berakhlak malah orang bukan islam lebih berakhlak dari orang islam ( perlu di bezakan antara muslim dan mukmin ).

Betapa Allah amat menitik beratkan akhlak yang mulia sehingga mengutuskan pesuruhNYA semata-mata untuk menyempurnakan akhlak..sama-sama kita renungkan..

siiru 'ala barakatillah

p/s : cuba anda bayangkan apa akan jadi kepada dunia bilamana semua orang mempunyai akhlak yang mulia (^_^)

~HIDUPLAH UNTUK MEMBERI~

Currently have 1 comments:

  1. syahbandar87 says:

    wah..menarik sngt2..hehe..ore kelate ko ni..koto baru alik mano tuh.hehehe